Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Wiejska tarta z boczkiem i pomidorami

Quiche to pomysł na obiad, kolację czy imprezową przekąskę, którą można wykonać zaledwie w kilkanaście minut. To od naszej wyobraźni zależy co do niej dodamy. My dziś proponujemy mięsną, wręcz wiejską alternatywę tego dania - z boczkiem i pomidorkami!

składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g ulubionego żółtego sera
  • 2 jajka
  • pół szklanki płynnej, 30% śmietanki
  • 2 duże, mięsiste pomidory
  • sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa i suszone oregano

przyrządzanie:

  • Rozwinąć płat ciasta na papierze i wyłożyć nim formę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec na złoty kolor (jeśli środek ciasta nadmiernie wyrośnie, delikatnie spłaszczyć go dłonią, tak by powstało miejsce na nadzienie).

    W międzyczasie drobno posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojony w kosteczkę boczek i smażyć, aż tłuszcz się wytopi, a skwarki zrobią się rumiane, ale nie twarde. W osobnej miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać ser starty na tarce o drobnych oczkach, doprawić do smaku solą, pieprzem i  gałką muszkatołową. Pomidory pokroić w poprzek na grube plastry.

    Nadzieniem z boczku i cebuli wypełnić podpieczony spód, delikatnie zalać mieszaniną jajek, śmietany i sera. Na wierzchu poukładać plastry pomidorów, posypać je solą, pieprzem i suszonym oregano.

  • Piec przez około 25 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a wierzch tarty zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika każdy plaster pomidora na wierzchu tarty posmarować pędzlem zanurzonym w oliwie.

    Podawać na ciepło lub na zimno.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem