Quiche to pomysł na obiad, kolację czy imprezową przekąskę, którą można wykonać zaledwie w kilkanaście minut. To od naszej wyobraźni zależy co do niej dodamy. My dziś proponujemy mięsną, wręcz wiejską alternatywę tego dania - z boczkiem i pomidorkami!
składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 150 g wędzonego boczku
- 150 g ulubionego żółtego sera
- 2 jajka
- pół szklanki płynnej, 30% śmietanki
- 2 duże, mięsiste pomidory
- sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa i suszone oregano
przyrządzanie:
- Rozwinąć płat ciasta na papierze i wyłożyć nim formę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec na złoty kolor (jeśli środek ciasta nadmiernie wyrośnie, delikatnie spłaszczyć go dłonią, tak by powstało miejsce na nadzienie).
W międzyczasie drobno posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojony w kosteczkę boczek i smażyć, aż tłuszcz się wytopi, a skwarki zrobią się rumiane, ale nie twarde. W osobnej miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać ser starty na tarce o drobnych oczkach, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pomidory pokroić w poprzek na grube plastry.
Nadzieniem z boczku i cebuli wypełnić podpieczony spód, delikatnie zalać mieszaniną jajek, śmietany i sera. Na wierzchu poukładać plastry pomidorów, posypać je solą, pieprzem i suszonym oregano.
- Piec przez około 25 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a wierzch tarty zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika każdy plaster pomidora na wierzchu tarty posmarować pędzlem zanurzonym w oliwie.
Podawać na ciepło lub na zimno.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem