Czy w Waszych domach podawane są pierogi z suszonymi śliwkami na wigilię? Dla nas to konieczność i uwielbiamy taki deser w postaci pierogów na słodko. Jak zrobić pierogi ze śliwkami suszonymi na święta? Oto przepis na pierogi ze śliwkami suszonymi.
składniki:
- 2 szklanki suszonych śliwek bez pestek
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- 400 g mąki
- jajko
- około 200 ml wody
- łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
przyrządzanie:
- Śliwki zalewamy wodą, dosypujemy cukier oraz cynamon.
- Całość gotujemy na małym gazie przez około 12 minut. Śliwki powinny być miękkie.
- Po ugotowaniu odkładamy śliwki do całkowitego ostudzenia.
- Teraz robimy ciasto, czyli łączymy mąkę z masłem, jajkiem i solą.
- Zagniatamy i dodajemy wodę, aby składniki połączyły się, a ciasto było gładkie i mięciutkie.
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła.
- Na kołach układamy śliwki i dokładnie zlepiamy brzegi.
- Gotowe pierogi gotujemy w wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia.
- Pierogi genialnie smakują ze śmietaną lub podsmażoną bułeczką i cukrem.