Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami – najlepszy przepis!

Czy w Waszych domach podawane są pierogi z suszonymi śliwkami na wigilię? Dla nas to konieczność i uwielbiamy taki deser w postaci pierogów na słodko. Jak zrobić pierogi ze śliwkami suszonymi na święta? Oto przepis na pierogi ze śliwkami suszonymi. 

składniki:

  • 2 szklanki suszonych śliwek bez pestek
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
--------------------------------
  • 400 g mąki
  • jajko
  • około 200 ml wody
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
 

przyrządzanie:

  • Śliwki zalewamy wodą, dosypujemy cukier oraz cynamon.
  • Całość gotujemy na małym gazie przez około 12 minut. Śliwki powinny być miękkie.
  • Po ugotowaniu odkładamy śliwki do całkowitego ostudzenia.
  • Teraz robimy ciasto, czyli łączymy mąkę z masłem, jajkiem i solą.
  • Zagniatamy i dodajemy wodę, aby składniki połączyły się, a ciasto było gładkie i mięciutkie.
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła.
  • Na kołach układamy śliwki i dokładnie zlepiamy brzegi.
  • Gotowe pierogi gotujemy w wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia.
  • Pierogi genialnie smakują ze śmietaną lub podsmażoną bułeczką i cukrem.