Trudne sobie wyobrazić Święta bez śniegu, a co dopiero bez karpia. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na najlepszą rybę w towarzystwie soczystych cytrusów. Zobacz przepis i koniecznie napisz nam, czy karp smakował Twojej rodzinie!
składniki:
- karp (około 1 kg)
- 2 łyżki masła
- 4 cytryny
- 2 pomarańcze
- świeże zioła do wyboru (pietruszka, bazylia, mięta, koperek)
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Po filetowaniu karpia otrzymasz dwa duże płaty, które podziel na pół (otrzymasz 4 średnie filety) i posyp pieprzem i solą z obu stron.
- Cytrynę oraz pomarańcze sparz wrzątkiem, a następnie pokrój w plastry.
- W dużym naczyniu układaj warstwy: filet, kilka plastrów cytrusów z których również wyciśnij sok prosto na filet, świeże ziołai. W ten sposób powstaną cztery warstwy. Rybę przykryj folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 8 godzin (najlepiej na całą noc).
- Po tym czasie rozpuść na patelni łyżkę masła, a następnie przysmażaj każdy filet przez około 3 minuty z obu strony.
- Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem i dodaj plastry cytrusów (te, które użyte były do marynaty).
- Naczynie dokładnie przykryj folią aluminiową i piecz przez 20 minut.