To nasze ulubione świąteczne ciasto z pomarańczami. Pyszne, wilgotne, rozpływa się w ustach.

składniki: 
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- 2 duże jaja w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
- 3/4 brązowego cukru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pomarańcze bez skórki, pokrojone w cieniutkie plastry
przyrządzanie:
- PRZYGOTOWUJE DWIE MISKI: do pierwszej wbijam jaja i dodaję mleko. Miksuję.
- do drugiej miski: przesiewam mąkę, dodaję dwa rodzaje cukru, proszek do pieczenia.
- Mokre składniki przelewam do suchych. Miksuję. Stopniowo dodaję olej. Miksuję porządnie do uzyskania bardzo gęstego ciasta.
- teraz natłuszczam formę i posypuje ją mąką. Przelewam ciasto. Na wierzch układam pokrojone w plastry (i oboraną ze skórki) pomarańcze. Uwaga! Plasterki muszą być naprawdę cienkie!
- Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Sprawdzam przed wyjęciem, czy patyczek jest “czysty”.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














