Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Wiosna kulinarnych odkryć

Obecna pora roku nastraja do życia optymistycznie. Szarość i melancholia za oknem nie musi jednak oznaczać monotonii na talerzu. Wręcz przeciwnie! Wiosna to bowiem czas rozkwitu, obfitujący w mnóstwo różnorodnych produktów, którymi w pomysłowy sposób możemy wzbogacić naszą kuchnię. Zamiast więc siedzieć bezczynnie w domu,  warto na chwilę odwiedzić pobliski targ i sprawdzić, w jaki sposób skutecznie możemy urozmaicić nasze codzienne menu. Zwłaszcza, że większość dostępnych sezonowo produktów to w każdej kuchni gwarancja powiewu świeżości i optymizmu, o które jesienią bywa zazwyczaj ciężko. Dynie, kurki, śliwki… Wiosna to czas licznych zbiorów na polach, w sadach i w lasach. Owoce oraz warzywa takie jak gruszki, jabłka, śliwki czy dynie gwarantują, że o tej porze roku raczej ciężko narzekać na kulinarną nudę. Nie zapominajmy również o grzybach, na które sezon trwa właśnie w najlepsze. Marek Bik, szef kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”, od dwudziestu lat serwującej dania włoskie, podsuwa kilka propozycji na pomysłowe wykorzystanie jesiennych skarbów: Dla poszukiwaczy nowych, ciekawych doznań kulinarnych obecna pora roku to znakomity czas. Wystarczy odrobina chęci i kreatywności, żeby w prosty sposób urozmaicić dobrze znane potrawy. W ten sposób możemy np. popularny krem z dyni wzbogacić obecnością kurek, które nadadzą mu zupełnie nowego, zaskakującego charakteru. Z dodatkiem tych grzybów wspaniale smakuje również makaron tagliatelle, natomiast dynię można wykorzystać np. jako pomysłowe nadzienie w ravioli. Jeśli chodzi o owoce, pamiętajmy przede wszystkim o śliwkach, które doskonale sprawdzą się we wszelkiego rodzaju ciastach, jak choćby we włoskim frangipane. Warto pokusić się o wypróbowanie nowych kulinarnych pomysłów zwłaszcza teraz, kiedy stoiska na straganach wprost uginają się pod ciężarem grzybów oraz sezonowych warzyw i owoców. Marek Bik, szef kuchni restauracji „Da Pietro”, prezentuje przepisy, które z pewnością skutecznie zaradzą jesiennej chandrze. Krem z dyni ze smażonymi kurkami – 4 porcje Składniki: 500 g dyni 250 g marchwi 150 g cebuli 2 cm świeżego imbiru 100 ml białego wina 1 l wywaru jarzynowego chili kardamon, gałka muszkatołowa 100 ml śmietany 30% 100 ml oliwy 200 g kurek Przygotowanie: Kroimy marchew i cebulę, które następnie smażymy na oliwie. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, po czym dolewamy białe wino. Po odparowaniu dodajemy bulion jarzynowy, kardamon, imbir, po czym gotujemy przez ok. 40 minut. Całość miksujemy, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, chili i odrobinę słodkiej śmietany. Oddzielnie na oliwie smażymy kurki, które dodajemy do zupy bezpośrednio przed podaniem. Tagliatelle z kurkami z aromatem trufli – 4 porcje Składniki: 500 g świeżego tagliatelle 100 ml oliwy 20 g rozmarynu 300 g kurek 50 ml wina białego 200 ml wywaru jarzynowego 100 g parmezanu 150 g pomidorków coctailowych natka pietruszki 100 g masła sól, pieprz oliwa truflowa Przygotowanie: Rozgrzewamy oliwę, oczyszczone kurki przesmażamy razem z gałązką rozmarynu, dolewamy białe wino i odparowujemy. Następnie dolewamy wywar jarzynowy, dodajemy pomidory koktajlowe, posiekaną natkę pietruszki, parmezan, masło i odrobinę oliwy truflowej. Do gotowego dania dodajemy parmezan w płatkach i na koniec skraplamy całość oliwą extra vergin. Ravioli z pieczoną dynią w szałwiowym sosie – 4 porcje Składniki: 500 g ciasta na ravioli 700 g dyni 300 g ricotty 100 g parmezanu 500 ml wywaru jarzynowego 4 ząbki czosnku 1 cytryna 100 g masła szałwia 50 ml wina białego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na ravioli według standardowego przepisu. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Podlewamy ją oliwą i pieczemy w piecu do miękkości. Studzimy, odciskamy z nadmiaru wody, następnie miksujemy z żółtkiem, parmezanem, ricottą, gałką muszkatołową, solą, pieprzem, skórką i sokiem z cytryny. Tak przyrządzonym farszem napełniamy wcześniej przygotowane ciasto. Następnie przygotowujemy sos. Na oliwie podsmażamy liście szałwii z czosnkiem, dolewamy białe wino. Po odparowaniu dodajemy wywar jarzynowy, zimne masło i starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Frangipane śliwkowe z sosem z czerwonego wina – 4 porcje Składniki: 250 g ciasta kruchego 120 g płatków migdałów 2 jajka 125 g cukru pudru 120 g masła 350 g śliwek 500 ml czerwonego wina 1 laska wanilii 100 g cytryny 100 g pomarańczy 100 g cukru Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto kruche według standardowego przepisu i rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy krążki o średnicy ok. 10 cm i pieczemy 10 minut w temperaturze 160 stopni. Następnie przygotowujemy masę frangipane. Ubijamy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Nadal ubijając dodajemy całe jajka i zmielone migdały. Na kruchy spód nakładamy masę migdałową i nakładamy połówki śliwek. Na wierzch kładziemy małe kosteczki masła i pieczemy przez ok. 0,5 godz. w 160 stopniach. Na końcu przygotowujemy sos. 0,5 l wina wlewamy do garnka, po czym redukujemy je z laską wanilii, z cukrem, z sokiem z cytryny i pomarańczy. Gotujemy do momentu, w którym uzyskamy połowę płynu (ok. 250 ml). Dodajemy połówki śliwek i studzimy. Opcjonalnie deser można podawać w towarzystwie lodów waniliowych.