Idealny i prawdziwie włoski. Makaron z pomidorami i szynką szwarcwaldzką.
składniki:
- 500 g makaronu
- 250 g sera mascarpone
- 300 ml bulionu drobiowego
- 100 ml białego wina
- 10 suszonych pomidorów w zalewie
- 150 g szynki szwarcwaldzkiej
- sól
- pieprz
- garść świeżej bazylii
przyrządzanie:
W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron al dente. W międzyczasie pomidory kroimy w drobne paseczki, a szynkę na małe kawałki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę zalewy z pomidorów, dodajemy pokrojoną szynkę i suszone pomidory i całość podsmażamy, aż szynka się zrumieni.
Następnie na patelnię wlewamy bulion i białe wino. Podgrzewamy. Gdy sos zacznie bulgotać, dodajemy ser mascarpone i całość mieszamy, aż ser się rozpuści. Trzymamy na ogniu jeszcze parę minut, aż sos zacznie lekko gęstnieć.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Całość mieszamy przed podaniem.