Włoskich potraw ciąg dalszy! Małe kuleczki, podobne do polskich kopytek, czyli GNOCCHI! Dzisiejsza propozycja podania tej potrawy dodatkowo zawiera pyszny sos pomidorowy!
składniki:
Gnocchi:
- 1 kg ziemniaków
- 150 g mąki
- jajko
- sól
- 1 puszka pomidorów w puszcze (pokrojonych)
- 1 opakowanie mozarelli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka masła
przyrządzanie:
- Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 30 minut.
- Odcedzamy ziemniaki i obieramy ze skórki, po czym ścieramy na prasce do ziemniaków.
- Dodajemy mąkę i sól. Robimy w masie dołek i wlewamy w do niego roztrzepane jajko.
- Szybko wyrabiamy ciasto.
- Formujemy niewielkie kluseczki i odciskamy na nich widelcem małe wgłębienia.
- Gotujemy około 4-5 w osolonej wodzie.
- Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę z drobno posiekanym czosnkiem.
- Pomidory razem z przyprawami blendujemy na płynną masę.
- Wlewamy pomidory na patelnię i gotujemy razem z cebulą i czosnkiem.
- Dodajemy do sosu pokrojoną mozzarellę i gotujemy króciutko (mniej niż 1 minuta).
- Polewamy kluski sosem i ozdabiamy listkami bazylii.