To danie przede wszystkim kusi swoim zapachem, ale równie dobrze smakuje. Zobacz przepis na prawdziwie wietnamską wołowinę!
składniki:
- 500 g wołowiny
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki
- garść kiełków soi
- garść pędów bambusa
- fasolka szparagowa
- pół łyżeczki mielonej papryki chilli
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
przyrządzanie:
- Do sosu sojowego i 2 łyżek oleju dodaj imbir mielony, papryczkę chilli i posiekany czosnek.
- Mięso pokrój w paski i włóż do marynaty. Odstaw do lodówki na około 20 minut.
- W tym czasie pokrój paprykę w paski, a cebule w talarki. Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso (zachowaj marynatę), przez około 5 minut. Następnie dodać fasolkę, paprykę, cebule, pędy bambusa i kiełki soi. Smaż jeszcze przez około 3 minuty i wlej marynatę. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez kilka minut.
SMACZNE? Spróbuj tego! Napój pomarańczowo-imbirowy