Szukacie pomysłu na obiad lub romantyczną kolację? Wytrawna tarta sprawdzi się idealnie. Przygotowuje się ją szybko, wygląda wykwintnie, a tarta z polędwicą dojrzewającą, serem brie i oliwkami podbije wasze serca!
składniki:
- 300 g mąki
- 3 żółtka
- 170 g masła (20 g do wysmarowania blaszki)
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
- 300 g polędwicy dojrzewającej Gobarto
- 150 g drylowanych oliwek (zielonych i czarnych)
- 200 g szpinaku baby
- 300 ml śmietany 36%
- 100 ml mleka 3,2%
- 200 g sera brie
- Sól
- Pieprz
przyrządzanie:
Przygotowujemy ciasto na tartę:
Mąkę posiekać z masłem. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę. Odstawić do leżakowania w lodówce na 30 minut. Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciasto, ułożyć papier pergaminowy i wysypać ryżem lub fasolą, aby ciasto nie rosło. Bazę piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15-20 minut.
Przepis na farsz:
Kurczaka pokroić w paski. Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Zblanszować – czyli ugotować w osolonej wodzie, anastepnie hartować w zimnej. Całość wyłożyć na podpieczony spód. Jaja wymieszać z mlekiem i śmietaną, doprawić, zalać masą tartę i obsypać migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez około 15-20 minut.