Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Do czego podawać wina słodkie?

Do czego podawać wina słodkie?

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Wytrawna tarta z kurczakiem gotowanym, brokułami i płatkami migdałów

Tarty słyną z łatwości i szybkości przygotowania oraz z tego, że można zrobić je z czymkolwiek tylko zechcemy! Połączenie kurczaka z brokułami z pewnością Wam zasmakuje. 

DSC_0735

składniki:

Składniki na 2 kruche spody o średnicy 15 cm:
  • 300 g mąki
  • 3 żółtka
  • 170 g masła (20 g do wysmarowania blaszki)
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
Farsz na 2 tarty o średnicy 15 cm:
  • 300 g kurczaka gotowanego
  • 1 główka brokuła
  • 300 ml śmietany 36%
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 2 jaja
  • 3 łyżki prażonych płatków migdałów
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka w proszku
  • Olej

przyrządzanie:

Przygotowujemy ciasto na tartę:

Mąkę posiekać z masłem. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę. Odstawić do leżakowania w lodówce na 30 minut. Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciasto, ułożyć papier pergaminowy i wysypać ryżem lub fasolą, aby ciasto nie rosło. Bazę piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15-20 minut.

Przepis na farsz:

Kurczaka pokroić w paski. Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Zblanszować – czyli ugotować w osolonej wodzie, anastepnie hartować w zimnej. Całość wyłożyć na podpieczony spód. Jaja wymieszać z mlekiem i śmietaną, doprawić, zalać masą tartę i obsypać migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez około 15-20 minut.

image001