Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Wytrawna tarta z pomidorami

Ta tarta  jest niezwykle prosta do przygotowania, a zachwyci każdego. Nawet tych, którzy uważają, że posiłek bez mięsa to nie posiłek. A jednak! Syci i smakuje. Mniam.

baked-1844746_960_720

składniki:

  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Mąka do posypania stolnicy
  • 4-6 pomidorów
  • 3 jajka
  • 60 g serka śmietankowego
  • 40 g śmietany 18%
  • 300-350 g startego sera gouda
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek świeżej bazylii

przyrządzanie:

  1. Masło pokroić na małe kawałeczki. W dużej misce wyrobić mąkę z masłem, solą, 1 jajkiem i 2 łyżkami wody, aby powstało ciasto.
  2. Owinąć w folię spożywczą lub włożyć do plastikowego pojemniczka z pokrywką i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  3. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę wysmarować masłem. Na powierzchni posypanej niewielką ilością mąki rozwałkować ciasto i wyłożyć nim spód i brzegi tortownicy. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach.
  4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
  5. W międzyczasie umyć i osuszyć pomidory, usunąć zgrubiałe części i pokroić miąższ w grube plastry.
  6. w dużej misce drewnianą łyżką wymieszać pozostałe jajka z serkiem śmietankowym, śmietaną i serem żółtym. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Bazylię opłukać pod zimną wodą, strząsnąć nadmiar wody, poodrywać listki i pokroić je w cienkie paseczki. Zostawić kilka listków w całości do udekorowania tarty, a resztę wymieszać z masą serową.
  8. Na upieczonym spodzie ułożyć część plasterków pomidora i polać je połową masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę z plasterków pomidora i polać pozostałą masą serową. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę pomidora.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać resztą bazylii. Podawać na ciepło.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy