Mocno rozgrzewająca i wzmacniająca zupa krem z ziemniaków i pietruszki. Zaserwuj sobie taką w chłodne, jesienne dni.
składniki:
- 1 litr bulionu z TEGO przepisu
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka korzeń
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru lub imbir w proszku
- sól
- pieprz
- świeża pietruszka
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki kardamonu
przyrządzanie:
- Bulion przygotuj z TEGO przepisu
- Ziemniaki i marchew ugotuj w gorącej wodzie (około 10 minut).
- Czosnek zblenduj, dodaje ugotowane warzywa, pietruszkę, kawałek imbiru.
- Dolej pół szklanki bulionu i przyprawy.
- Blenduj przez kilka minut. Przelej do gotującego się bulionu.
- Całość gotuj około 10 minut na małym ogniu.
- Śmietanę zahartuj i dodaj do wywaru.