Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Po drugie badania i analizy

Dodatkowo do oceny prawidłowości naszego żywienia służyć będą badania lekarskie, antropometryczne i biochemiczne. Podczas pierwszej wizyty dietetyk wykonuje szczegółową analizę składu ciała oraz ocenia zawartość tkanki tłuszczowej, tkanki mięśniowej, elektrolitów czy ilość wody w organizmie. Ponadto powinien wykonać pomiar podstawowej przemiany materii i innych istotnych w diagnozie i dalszej dietoterapii parametrów. Warto więc na pierwszą wizytę pojawić się na czczo (jeśli umówiona wizyta ma miejsce w godzinach porannych), lub kilka godzin po spożyciu ostatniego posiłku. 12 godzin przed spotkaniem z dietetykiem zrezygnujmy z wysiłku fizycznego oraz alkoholu i napojów zawierających kofeinę.

 

tape-403590_1280

 

Tłuszcz tłuszczowi nierówny

Pomiary antropometryczne opierają się na ustaleniu cech morfologicznych organizmu oraz stopnia jego rozwoju, sprawdza się je na podstawie rozmiaru i składu ciała oraz stopnia rozwoju fizycznego. Dietetyk ocenia się ilość tłuszczu i beztłuszczową masę ciała. Do pomiaru tłuszczu podskórnego stosuje się wskaźnik WHR, którego wartość określa stosunek obwodu talii do obwodu bioder.

Wskaźnik ten wskazuje na dwa typy otyłości: androidalną, zwaną też brzuszną, centralną lub typu „jabłko” (WHR >0,8 dla kobiet, WHR >1 dla mężczyzn) oraz ginoidalną, zwaną też obwodową, pośladkowo-udową lub typu „gruszka” (WHR < 0,8 dla kobiet, WHR < 1 dla mężczyzn).

Beztłuszczową masę ciała określają mięśnie szkieletowe i poza szkieletowe oraz inne tkanki, a nawet kości. Ze względu na skład mięśni, które składają się głównie z białka, ocena tkanki mięśniowej określa stan odżywienia białkowego organizmu oraz zmiany ogólnej masy mięśniowej. Do tej oceny służą następujące wskaźniki: obwód ramienia, obwód mięśni ramienia i powierzchnia mięśni ramienia.

 

Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!