Przepis na aromatyczne klopsiki drobiowe w białym sosie. Czas przygotowania ok. 40 min. (w tym 15-20 min. pieczenie). Jest to łatwa potrawa, która może być tłem romantycznej kolacji we dwoje.
Składniki:
- 400g mielonego mięsa drobiowego
- 1 jajko
- bułka tarta
- kilka plasterków sera żółtego
- kilka oliwek
- papryka
- sól, pieprz
- jasny sos (może być z torebki)
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso wyrobić z jajkiem, bułką tartą, przyprawami i uformować klopsiki wkładając do środka 1-2 oliwki.
- Podsmażyć lekko na patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzch każdego klopsika położyć kilka cienkich plasterków sera żółtego i cienkie paski papryki.
- Przygotować jasny sos z torebki ew. przygotować własny z wody, mąki i śmietany i polać klopsiki.
- Zapiekać w ok. 180 C przez ok. 15-20 minut.
Smacznego!