Makaronowa zapiekanka na ostro z mięsem mielonym. Bardzo pożywna i sycąca.
składniki:
- 1/2 kg pomidorów bez skórki
- 1 kg mięsa mielonego
- 1/2 kg pieczarek
- 3 małe przeciery pomidorowe w puszce
- sól
- Pieprz
- papryka w proszku
- chili
- 1/2 kg makaronu świderki
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 cebule
- olej
- 40 dag sera żółtego
przyrządzanie:
- Makaron ugotować.
- Mięso usmażyć z cebulą i przyprawami.
- Oczyszczone pieczarki usmażyć na oleju a pod koniec smażenia dodać pokrojone w kostkę pomidory.
- Usmażone dodać do mięsa i wlać przeciery pomidorowe.
- Formę do zapiekanki posmarować olejem.
- Warstwami ułożyć makaron, farsz mięsny.
- Wierzch posypać startym serem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.