Prosta zapiekanka rodem z Irlandii. Wszystkie składniki są dostępne w każdym sklepie. Smak wyjątkowy dlatego zachęcamy do spróbowania.
składniki:
- ½ kg - mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 - cebule
- 3 ząbki - czosnku
- masło klarowane do smażenia
- 2 - marchewki
- garść groszku zielonego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka - tymianku
- liść laurowy
- 1 łyżka - sosu Worcester
- ½ szklanki - Guinnessa
- 1 łyżka - przecieru pomidorowego
- 100 ml - bulionu wołowego
- 5 - ziemniaków
- 1 łyżka - masła
- 3 łyżki - mleka
- ser żółty cheddar
przyrządzanie:
Pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekany czosnek. Po chwili smażenia dorzucić mięso. Wymieszać. Gdy się podsmaży, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz groszek. Przyprawić solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem i liściem laurowym. Wlać sos Worcester oraz Guinness’a. Gdy piwo odparuje, dodać przecier pomidorowy oraz bulion wołowy. Wymieszać i odparować.
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Dodać masło i mleko, utłuc.
Mięso z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego. Nałożyć ziemniaki. Wyrównać. Posypać tartym serem żółtym.
Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (pod koniec z funkcją grillowania).