Zapiekanka z warzyw i ciecierzycy to idealne rozwiązanie gdy nie masz czasu na długie siedzenie przy garach. Robi się praktycznie sama!

składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- kilka plastrów sera
- oliwa z oliwek
- 2 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 3 sztuki pieczarek
- 200 g puszka ciecierzycy w zalewie
- puszka pomidorów w zalewie lub sos pomidorowy do spaghetti
- 1 mała cukinia
przyrządzanie:
- Do przygotowania tego przepisu potrzebne Ci będzie naczynie żaroodporne
- Warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki
- Na dno naczynia nalać nieco oleju lub jeśli lubisz oliwy i ułożyć pokrojone warzywa, pieczarki i odsączoną ciecierzycę. Wszystko przyprawić wedle uznania
- Na wierzch wylać pomidory w wersji jaką wybraliśmy
- Przykryć i włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec około godzinki
- Po tym czasie zapiekankę odkryć, posypać serem i piec około 15 minut, aż ser się pięknie stopi i zarumieni
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














