Świetny pomysł na obiad w wersji wege z kaszą jaglaną! Zdrowy i syty! Zapiekanka z warzywami i kaszą.
składniki:
szklanka kaszy jaglanej
2 pomidory
pół papryki
1 spory por
oliwki czarne
kilka plastrów mozzarelli w kulce
2 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz
łyżeczka cukru
masło lub olej do posmarowania naczynia żaroodpornego
przyrządzanie:
Kaszę jaglaną zalewamy dwiema szklankami wody i na małym ogniu gotujemy aż wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania solimy. Por płuczemy i kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kostkę. Pora z papryką wrzucamy na patelnię, solimy, podlewamy 1/3 szklanki wody i „dusimy” do momentu odparowania wody.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z parmezanem, doprawiamy pieprzem i układamy na dnie naczynia. Na kaszę układamy podduszonego pora z papryką, a na wierzchu plastry mozzarelli, pomidora i oliwki. . Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 150-160OC.