- 1 kg marchwi – pokroić w grube słupki
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki cukru
- sól, pieprz
- 4 łyżki białego wina
- 10 dkg śmietany
- 25 dkg pieczarek
- 1 łyżka masła
- 15 dkg sera gouda – pokroić w kostkę
- zielona pietruszka – posiekać
Marchew smażyć na maśle z cukrem 3 min, osolić i popieprzyć. Wino gotować 6 min. na małym ogniu, dodać połowę śmietanę. Pieczarki przesmażyć na maśle. W naczyniu do zapiekanek ułożyć marchew, pieczarki, polać winem, posypać natką i serem, zalać resztą śmietany. Krótko zapiec.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













