Szybki i smaczny pomysł na obiad. Zapiekankę przygotujesz w kilkanaście minut, a z pewnością będzie smakowała każdemu.
składniki:
- 5 ziemniaków
- 1 cukinia
- 10 pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 15 dkg żółtego sera
- 40 dkg kwaśnej smietany
- jajko
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- ser do posypania
przyrządzanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie pokroić w plasterki, podobnie jak cukinie, pieczarki i cebulę Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać dokładnie ze śmietaną, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Zapiekankę układać warstwami: ziemniaki, pieczarki i cebula, a następnie ser ze śmietaną i jajkiem. Wierzch zapiekanki posypać serem. Zapiekać około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















