Szybki i smaczny pomysł na obiad. Zapiekankę przygotujesz w kilkanaście minut, a z pewnością będzie smakowała każdemu.
składniki:
- 5 ziemniaków
- 1 cukinia
- 10 pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 15 dkg żółtego sera
- 40 dkg kwaśnej smietany
- jajko
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- ser do posypania
przyrządzanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie pokroić w plasterki, podobnie jak cukinie, pieczarki i cebulę Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać dokładnie ze śmietaną, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Zapiekankę układać warstwami: ziemniaki, pieczarki i cebula, a następnie ser ze śmietaną i jajkiem. Wierzch zapiekanki posypać serem. Zapiekać około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C.