Soczysta zapiekanka z serem, ziemniakami, cebulką i prażonymi na patelni orzechami włoskimi.
składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 2 cebule
- 2 pomidory
- świeże zioła: bazylia, rozmaryn, pietruszka
- 200 g serka topionego z ziołami
- 100 ml mleka
- tarty ser gouda i mozzarella do posypania na wierzch
- 2 garści orzechów włoskich
przyrządzanie:
- Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Wyciągnąć z wody do ostudzenia.
- Mleko podgrzać, dodać serek topiony i energicznie wymieszać sos.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni.
- W naczyniu żaroodpornym kolejno układać: pokrojone w plastry ziemniaki, pomidory, sos, cebulkę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Po 10 minutach pieczenia posypać zapiekankę serami, orzechami i pietruszką.