Pełnowartościowa zapiekanka z rybą i kaparami.
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ryba biała - 200 gram
- 2 łyżki masła
- łyżkakaparów
- 2 szklanki mleka
- łyżka mąki kukurydzianej
- 2 jajka na twardo
- 30 g tartego żółtego sera
- liść laurowy
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzić, wymieszać z masłem, 3 łyżkami mleka.
- Rybę zalać w rondlu pozostałym mlekiem, dodać gałkę, liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut.
- Mleko odlać do drugiego garnka, a rybę przykryć i odstawić. Usunąć liść laurowy i do masy rybnej dodać mąkę kukurydzianą, a następnie dokładnie wymieszać.
- Rybę dodać do mleka. Wrzucić również ugotowane wcześniej na twardo, a następnie drobno posiekane jajka, kapary oraz natkę. Przyprawić solą, pieprzem.
- Ułożyć w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu i nakryć masą ziemniaczną. Nakłuć w kilku miejscach widelcem.
- Posypać startym żółtym serem i zapiekać przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.