Zapiekanka, która podrasuje odporność i uratuje przed przeziębieniem. To zasługa sporej dawki czosnku. Spróbujcie.

składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 200 g pieczarek
- 1 małą cebula
- 5 ząbków czosnku
- świeże zioła: bazylia, rozmaryn, pietruszka
- 200 g serka topionego z ziołami
- 100 ml mleka
- tarty ser żółty
przyrządzanie:
- Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Wyciągnąć z wody do ostudzenia.
- Pieczarki usmażyć.
- Mleko podgrzać, dodać serek topiony i energicznie wymieszać sos.
- Czosnek pokroić w plasterki
- Cebulę pokroić w kostkę, zarumienić na patelni z dodatkiem oleju.
- W naczyniu żaroodpornym kolejno układać: pokrojone w plastry ziemniaki, czosnek, pieczarki, sos, cebulkę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Po 10 minutach pieczenia posypać zapiekankę serem i pietruszką.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














