Zapiekanka, która podrasuje odporność i uratuje przed przeziębieniem. To zasługa sporej dawki czosnku. Spróbujcie.
składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 200 g pieczarek
- 1 małą cebula
- 5 ząbków czosnku
- świeże zioła: bazylia, rozmaryn, pietruszka
- 200 g serka topionego z ziołami
- 100 ml mleka
- tarty ser żółty
przyrządzanie:
- Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Wyciągnąć z wody do ostudzenia.
- Pieczarki usmażyć.
- Mleko podgrzać, dodać serek topiony i energicznie wymieszać sos.
- Czosnek pokroić w plasterki
- Cebulę pokroić w kostkę, zarumienić na patelni z dodatkiem oleju.
- W naczyniu żaroodpornym kolejno układać: pokrojone w plastry ziemniaki, czosnek, pieczarki, sos, cebulkę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Po 10 minutach pieczenia posypać zapiekankę serem i pietruszką.