Pamiętaj żeby wcześniej przygotować produkty, wyjmij z lodówki jajka, masło, mleko, drożdże aby się ogrzały. Tortownice wysmaruj masłem i podsyp bułką tartą. I delektuj się pysznym drożdżowym ciastem z ciepłym kubkiem dobrego kakao!
składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 2 jajka z wolnego wybiegu
- 3 łyżki cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 100 g miękkiego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- około 350 g malin mrożonych, a w sezonie świeżych
- 5 łyżek cukru
- 250 g tłustego twarogu
- 2 żółtka
przyrządzanie:
- Do miski przesiewam mąkę. Dodaję 3 łyżki cukru oraz 1/4 łyżeczki soli.
- Drożdże rozkruszam wrzucam do mleka i dokładnie mieszam.
- Do miski z mąką wbijam 2 jajka, dodaję miękkie masło, wlewam drożdże z mlekiem.
- Ciasto mieszam drewnianą łyżką, aż składniki dokładnie się połączą. Ciasto przykrywam folią spożywczą i odkładam do lodówki na 1,5 godziny. (Ciasto przez ten czas będzie wyrastało)
- Twaróg ucieram na gładką masę z żółtkami i 5 łyżkami cukru, dodaję maliny.
- Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję na grubość około 7 mm.
- Na płat ciasta rozprowadzam twaróg z malinami ( za pomocą szypułki) Następnie dokładnie zwijam ciasto w rulon.
- Ciasto kroję ostrym nożem na grubość 5 cm na równe kawałki.
- Bułeczki przekładam do tortownicy ( w trakcie pieczenia bułeczki zlepią się) Smaruję białkiem i posypuję cukrem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 35 minut.
- Ciasto przed krojeniem studzę.
uwagi: