Zielona i zdrowa. Nie trzeba nic więcej dodawać. Tam gdzie spotyka się - szpinak, kasza jaglana, soczewica i brokuły - musi być pysznie. Koniecznie wypróbujcie, składniki można dowolnie zmieniać!
składniki:
- 1 średnia cukinia
- ½ brokuła
- kilka garści szpinaku
- 40g suchej zielonej soczewicy
- 100g kaszy jaglanej suchej
- ½ awokado
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilkanaście listków bazylii
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 50-70ml wody
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Kaszę gotuję wg przepisu.
- Różyczki brokułu gotuję na parze. Soczewicę gotuję do miękkości (najlepiej gdy wcześniej będzie namoczona). Cukinię kroję w wzdłuż a potem w plastry.
- Składniki sosu miksuję na gładki gęsty sos.
- Wszystko wykładam na talerz: szpinak, warzywa, kaszę i polewam sosem. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.