Uwielbiacie tradycyjne kopytka? Kto nie! A próbowaliście kiedykolwiek kopytka, ale wykonane z kaszy jaglanej? Pyszna i mniej kaloryczna wersja. Wypróbujcie koniecznie.
składniki:
- 600 g ugotowanej kaszy jaglane
- 200 g mąki pszennej
- jajko
- łyżeczka soli
przyrządzanie:
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną miksujemy z jajkiem na gładką masę.
- Dodajemy mąkę oraz sól, wyrabiamy, aż osiągniemy formę kuli. W razie potrzeby podsypujemy mąką, aby ciasto się nie kleiło do ręki.
- Z ciasta robimy wałeczki, wykrawamy pod skosem kopytka. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez ok. 4 minuty lub do momentu wypłynięcia.
- Odsączamy z wody.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem