Uwielbiacie tradycyjne kopytka? Kto nie! A próbowaliście kiedykolwiek kopytka, ale wykonane z kaszy jaglanej? Pyszna i mniej kaloryczna wersja. Wypróbujcie koniecznie.
składniki:
- 600 g ugotowanej kaszy jaglane
- 200 g mąki pszennej
- jajko
- łyżeczka soli
przyrządzanie:
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną miksujemy z jajkiem na gładką masę.
- Dodajemy mąkę oraz sól, wyrabiamy, aż osiągniemy formę kuli. W razie potrzeby podsypujemy mąką, aby ciasto się nie kleiło do ręki.
- Z ciasta robimy wałeczki, wykrawamy pod skosem kopytka. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez ok. 4 minuty lub do momentu wypłynięcia.
- Odsączamy z wody.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















