Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Zdrowe przerwy w szkole

Czy Twoje dziecko zrobioną przez Ciebie rano kanapkę przynosi z powrotem do domu? Mamy dla Ciebie kila cennych rad, które urozmaicą codzienne menu ucznia i uzupełnią je o podstawowe składniki do prawidłowego rozwoju. Mało który rodzic jest świadomy, że aż 21% dzieci w wieku 11-15 lat nie je śniadań w szkole.

Wakacje dobiegły końca, nasze dzieci wracają więc do codziennych zajęć, wymagających zarówno wysiłku fizycznego, jak i sporej koncentracji. Możemy wspomóc je poprzez przygotowanie smacznego i pożywnego śniadania, po które nasze pociechy z ochotą sięgną między lekcjami.

Każdemu rodzicowi zależy, by jego dziecko jadło pełnowartościowe posiłki zarówno w domu, jak i poza nim. Często jednak, zupełnie nieświadomie, popełniamy drobne błędy w żywieniu naszych pociech, które mogą skutkować niedoborem cennych witamin i minerałów, sennością i apatią. Przygotowując drugie śniadanie najczęściej ograniczamy się do nudnej kanapki z serem lub wędliną, przynoszonej z powrotem ze szkoły. Zdarza nam się również z braku czasu i pomysłu wyposażyć dziecko w kilka złotych, by kupiło coś w szkolnym sklepiku, mając płonne nadzieje, że wybierze owoc lub jogurt, zamiast słodkiej bułki i paczki chipsów. By uniknąć wyrzutów sumienia, przedstawiamy poniżej kilka cennych wskazówek i porad, które pozwolą urozmaicić codzienne menu naszej pociechy i uzupełnić je o podstawowe składniki do prawidłowego rozwoju.

Nie musimy zupełnie rezygnować z poręcznych i łatwych w przygotowaniu kanapek. Wystarczy zwykłą bułkę pszenną zamienić na tę z pełnoziarnistej mąki i dodać do niej kolorowe warzywa, twarożek, czy ukochane przez dzieci masło orzechowe. Odpowiednia mieszanka ziół i przypraw sprawi, że znudzona kromka zamieni się w pełnowartościowy posiłek, który nasze dzieci będą pałaszowały ze smakiem. Innym rozwiązaniem może być zaopatrzenie dziecka w sałatkę z dodatkiem ulubionych składników – na słodko z owocami, lub warzywną z kurczakiem, szynką lub jajkiem. Na rynku mamy obecnie nieskończoną liczbę niewielkich pojemników ze specjalnymi kieszonkami na sztućce, dzięki czemu taki lunch będzie wygodny w jedzeniu i przenoszeniu w każdym plecaku. Popularny serek wiejski również może stać się ulubioną przekąską, gdy dodamy do niego posiekany szczypiorek lub pokrojonego w kostkę ananasa, a zamiast wody włożymy do śniadaniówki kartonik mleka czekoladowego i garść winogron lub orzechów. Gdy zabraknie nam czasu na przygotowanie posiłku, możemy wspomóc się sprawdzonymi rozwiązaniami w postaci gotowych batoników musli, czy suszonych plasterków owoców i warzyw (np. specjalnie przygotowane dla dzieci Chrupsy marki Crispy Natural). Stanowię one idealną alternatywę dla niezdrowych, lecz uwielbianych przez najmłodszych chipsów i innych słonych przekąsek. Komponując odpowiednio zbilansowany posiłek, nie możemy też zapomnieć o napojach – najlepiej niegazowanej wodzie mineralnej lub mleku w kartoniku. Powinniśmy unikać słodkich napojów gazowanych, które dostarczają pustych kalorii i zamiast nawadniać, wzmagają pragnienie.

Z ostatnich badań wynika, że aż 21% uczniów w wieku 11-15 lat nie je śniadań w szkole. Dane są alarmujące, ponieważ duże przerwy między posiłkami powodują znaczny spadek zawartości glukozy we krwi, co skutkuje zmęczeniem i obniżoną koncentracją uwagi – tak potrzebną podczas wysiłku. Przygotowując smaczne śniadanie mamy pewność, że dostarczamy naszym pociechom potrzebnych składników odżywczych i skutecznie wspomagamy ich rozwój.

więcej na: www.crispynatural.pl