Zdrowe pulpeciki z cieciorki i soczewicy. Koniecznie wypróbuj z dodatkiem sosu grzybowego i ryżu.
składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 150 g soczewicy czerwonej
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- oliwa do podsmażenia
- sok i skórka z ½ cytryny
- sól
- słodka papryka
- ostra papryka
- kolendra
- kmin rzymski
- bułka tarta do obtoczenia
przyrządzanie:
- Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Ugotuj do miękkości.
- Soczewicę ugotuj, dodaj sól pod koniec inaczej stwardnieje.
- Cebulkę posiekać, zeszklić na oliwie. Czosnek obieram, kroję drobno i rozcieram z odrobiną soli. Ciecierzycę wraz z cebulką i czosnkiem oraz soczewicą zblendować.
- Mieszam z mąką, jajkami, natką pietruszki, sokiem i skórką z cytryny oraz przyprawami.
- Następnie całość mieszam i formuję kuleczki. Pulpeciki obtaczam w bułce tartej.
- Teraz wystarczy zarumienić pulpety na rozgrzanej patelni z tłuszczem.