Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Sernik czeski

Sernik czeski

Poduszki z czekoladą

Poduszki z czekoladą

Sałatka z piersi kurczaka i papryki

Sałatka z piersi kurczaka i papryki

Sałatka z chorizo i pomarańczą

Sałatka z chorizo i pomarańczą

Naleśniki zapiekane z nadzieniem

Naleśniki zapiekane z nadzieniem

Roladki z jajek

Roladki z jajek

Kuskus z warzywami i kiełbasą

Kuskus z warzywami i kiełbasą

Kotlety ryżowe w sosie pomidorowym

Kotlety ryżowe w sosie pomidorowym

Sałatka z brokułami z dodatkiem jajka

Sałatka z brokułami z dodatkiem jajka

Placki ziemniaczane z nadzieniem

Placki ziemniaczane z nadzieniem

Orzeszki z ciecierzycy

Orzeszki z ciecierzycy

Gruszka z pieca

Gruszka z pieca

Marchewkowe muffinki

Marchewkowe muffinki

Łosoś z makaronem i warzywami

Łosoś z makaronem i warzywami

Mus twarożkowo- galaretkowy

Mus twarożkowo- galaretkowy

Kurczak z granatem i winogronami

Kurczak z granatem i winogronami

Zdrowe pulpety z cieciorki i soczewicy

Zdrowe pulpeciki z cieciorki i soczewicy. Koniecznie wypróbuj z dodatkiem sosu grzybowego i ryżu.   

składniki:

  • 200 g ciecierzycy
  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • oliwa do podsmażenia
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • sól
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • kolendra
  • kmin rzymski
  • bułka tarta do obtoczenia

przyrządzanie:

  • Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Ugotuj do miękkości.
  • Soczewicę ugotuj, dodaj sól pod koniec inaczej stwardnieje.
  • Cebulkę posiekać, zeszklić na oliwie. Czosnek obieram, kroję drobno i rozcieram z odrobiną soli. Ciecierzycę wraz z cebulką i czosnkiem oraz soczewicą zblendować.
  • Mieszam z mąką, jajkami, natką pietruszki, sokiem i skórką z cytryny oraz przyprawami.
  • Następnie całość mieszam i formuję kuleczki. Pulpeciki obtaczam w bułce tartej.
  • Teraz wystarczy zarumienić pulpety na rozgrzanej patelni z tłuszczem.