Macie ochotę na zdrowy i pożywny obiad, ale nie macie tu na myśli sałatek czy zup warzywnych? Co powiecie na pulpety, które sycą podobnie, jak mielone, ale są ich wegetariańską alternatywą?
składniki:
- 350 g suchej ciecierzycy
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 2-3 czubate łyżki mąki
- oliwa do podsmażenia
- sok i skórka z ½ cytryny
- sól
- słodka papryka
- ostra papryka
- kolendra
- kmin rzymski
- papryka w płatkach
- łyżeczka sody oczyszczonej
- bułka tarta do obtoczenia
przyrządzanie:
Ciecierzycę namaczam przez noc w zimnej wodzie. Następnie gotuję ją z dodatkiem sody oczyszczonej, odcedzam. Jedną szklankę ciecierzycy odkładam – wykorzystam ją później.
Mieszam z odłożoną wcześniej ciecierzycą, mąką, jajkami, natką pietruszki, sokiem i skórką z cytryny oraz przyprawami. Pamiętajcie, aby sprawdzić czy Wasza masa jest odpowiednio doprawiona!
Następnie całość mieszam i formuję kuleczki rękoma namoczonymi w oliwie. Pulpeciki obtaczam w bułce tartej. W tym momencie możecie zadecydować, czy wolicie wersję smażoną czy też bardziej dietetyczną – pieczoną.
Jeśli zdecydujecie się na pierwszy wariant, wystarczy zarumienić je na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Wybieracie lżejszą wersję? Rozłóżcie kuleczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropcie oliwą. Pieczemy je 20 minut, w 180 stopniach.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















