Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Żeberka duszone w warzywach

Pyszne i sycące żeberka duszone w warzywach. Nie dajcie się namawiać!

bbq-ribs-mediterranean-vegetables

składniki:

  • 1 kg chudych żeberek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka mielone słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler korzeniowy
  • opcjonalnie - 1/2 batata
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 - 4 szklanki wody

przyrządzanie:

  • Żeberka, umyć, pokroić na kawałki z jedną kostką. Doprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać mąkę z mieloną papryką, wkładać żeberka i dokładnie obtoczyć je w mieszance.
  • Szeroki, duży garnek rozgrzać na średnim ogniu, wlać 1 i 1/2 łyżki oleju, rozprowadzić go po całym dnie. Gdy tłuszcz będzie gorący, włożyć żeberka i dokładnie zrumienić raz przewracając. Obsmażone żeberka wyjąć na talerz.
  • Do garnka wlać pozostałe 1/2 łyżki oleju, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażyć mieszając przez ok. 4 minuty. Dodać obrane i pokrojone w grubsze plasterki marchewkę, pietruszkę, selera. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
  • Do warzyw włożyć żeberka, wlać sos sojowy i gorącą wodę (do zakrycia składników). Przykryć i gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie i odchodzące od kości. Obranego i pokrojonego w większą kostkę batata dodajemy na ok. 35 minut przed końcem gotowania potrawy. Jeśli na koniec sos nie jest jeszcze gęsty, można potrawę jeszcze pogotować bez przykrycia.