Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Żeberka na ostro – najlepszy przepis

Szukacie idealnego przepisu na wielkanocny obiad, który zachwyci całą rodzinę? Wszyscy mięsożercy pokochają ten przepis. Żeberka idealne.

składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • oliwa (do obsmażenia)

marynata

  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • kostka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ćwierć szklanki piwa

przyrządzanie:

Dzień wcześniej robię marynatę do żeberek ze wszystkich składników. Żeberka myję i kroję na mniejsze kawałki. Kawałki takie, żeby były 2 kostki. Często wychodzi nam nawet jedna kostka i też są w sam raz. Mięso wkładam do marynaty, w międzyczasie przekładam je, aby to na górze również nabrało smaku.

Właściwego dnia wyjmuję mięsko z marynaty i obsmażam z obydwu stron na oliwie.

Obsmażone mięsko umieszczam w naczyniu żaroodpornym i zalewam resztą marynaty, oliwą z patelni i ewentualnie, jeśli jest mało, dolewam szklankę wrzątku (czasem robię to w trakcie pieczenia, gdy widzę, że tłuszczyko-marynata znika.
Wstawiam do piekarnika na 180°C na półtorej godziny (90 minut). W trakcie pieczenia lekko dolewam wody, aby żeberka się nie zwęgliły, warto do nich zajrzeć. Wyjmuję z naczynia i podaję na przykład z ziemniaczkami.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy