Pyszne, sycące i rozgrzewające żeberka to danie bardzo tradycyjne. Rozpływają się w ustach, są miękkie i aromatyczne.
składniki:
- 1 kg żeberek
- sól
- pieprz
- papryka czerwona mielona
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 200 ml bulionu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- kminek
przyrządzanie:
- Żeberka natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Zawinąć w folię i odstawić na kilka godzin do lodówki.
- Po tym czasie mocno zarumienić na rozgrzanej patelni.
- Kapustę odcisnąć z soku, sok zachować, kapustę posiekać.
- Cebule obrać, opłukać, posiekać, przesmażyć na maśle, dodać kapustę, bulion i dusić 30 minut na małym ogniu.
- Kapustę oprószyć mąką, doprawić kminkiem i ewentualnie sokiem z kapusty. Dusić 15 minut mieszając.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę kapusty, następnie żeberka i całość przykryć kapustą.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny.
Zobacz też: Naleśniki ze szpinakiem i serem