Szukasz przepisu na aromatyczne ziemniaki? Mamy dla Ciebie super propozycje! Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem - mogą służyć jako dodatek do dania lub jako przekąska.
składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok 15 g masła
przyrządzanie:
- Ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy w ćwiartki.
- Czosnek bardzo drobno siekamy.
- Ziemniaki wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, dodajemy posiekany czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Dodatkowo posypujemy masłem porwanym na malutkie kawałeczki.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez około 30-45 minut (zależy jak duże są ziemniaki).
- Podczas pieczenia należy raz przemieszać.