W chłodniejsze dni ważne jest dostarczanie dużej dawki energii do organizmu. Do tego najlepiej sprawdzi się shorba, czyli tak zwany arabski kociołek. Zupa ta jest bardzo pożywna, a zawartość sporej ilości mięsa, sprawi, że najprawdopodobniej stanie się przysmakiem Twojego mężczyzny.
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- 2 cebule
- 0,5 kg mięsa (wołowiny, kurczaka lub baraniny - można je pomieszać, w kuchni arabskiej nie występuje wieprzowina)
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 średnia cukinia
- 1 marchewka
- 2 duże ziemniaki
- garść drobnego makaronu, np. nitki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- kawałek selera
- przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kolendra (lub natka pietruszki), mięta
przyrządzanie:
- Mięso kroimy w drobne paseczki, podsmażamy z cebulą, podlewamy lekko wodą i dusimy kilkanaście minut.
- Pomidory blanszujemy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
- Przyprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i dodajemy przecier.
- Paprykę kroimy w paseczki, cukinie w grubszą kostkę (wraz ze skórką), ziemniaki, seler i marchew w kostkę.
- Warzywa dodajemy do mięsa, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości.
- Pod koniec dodajemy makaron, przyprawiamy miętą i kolendrą.