Polecamy

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Skąd się biorą dziury w serze?

Skąd się biorą dziury w serze?

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Super-owoc awokado

Super-owoc awokado

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Filet z pstrąga z sosem winnym

Filet z pstrąga z sosem winnym

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Zupa królewska

Taką zupę zwykło przyrządzać się na Mazowszu na specjalne okazje

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut + 1 godzina gotowania

liczba porcji: 6

składniki:
2 udka z kurczaka
300 g kości wołowych
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
3 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
kilka liści laurowych
2 łyżki migdałów
otrata skórka z jednej cytryny
2 łyżki tartej bułki
4 żółtka jaj ugotowanych na twardo
150 g chudej szynki
2 łyżki płatków migdałowych
4 kromki bułki
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz

przyrządzanie:

Umyte mięso zalać 1,5 l zimnej wody, dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Gotować godzinę na niewielkim ogniu.
Marchewkę i pietruszkę obrać, razem z selerem naciowym i porem drobno pokroić, a następnie dusić do miękkości na łyżce masła. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa dodać od odcedzonego wywaru. Wrzucić też bułkę tartą, żółtka roztarte z solą i posiekane migdały oraz skórkę cytrynową. Gotować razem przez 30 minut. Następnie wywar odcedzić, dodać do niego pokrojoną w kostkę szynkę i obrane mięso z kurczaka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bułkę natrzeć czosnkiem, pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. Na koniec dodać łyżkę masła i smażyć do chwili wchłonięcia się tłuszczu.
Do każdej porcji zupy wrzucić grzanki, posypać płatkami migdałowymi.

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*