Nasze usługi wymagają plików cookie. Korzystając z nich, zgadzasz się na używanie przez nas tych plików. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Zupa królewska

Taką zupę zwykło przyrządzać się na Mazowszu na specjalne okazje

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut + 1 godzina gotowania

liczba porcji: 6

składniki:
2 udka z kurczaka
300 g kości wołowych
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
3 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
kilka liści laurowych
2 łyżki migdałów
otrata skórka z jednej cytryny
2 łyżki tartej bułki
4 żółtka jaj ugotowanych na twardo
150 g chudej szynki
2 łyżki płatków migdałowych
4 kromki bułki
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz

przyrządzanie:

Umyte mięso zalać 1,5 l zimnej wody, dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Gotować godzinę na niewielkim ogniu.
Marchewkę i pietruszkę obrać, razem z selerem naciowym i porem drobno pokroić, a następnie dusić do miękkości na łyżce masła. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa dodać od odcedzonego wywaru. Wrzucić też bułkę tartą, żółtka roztarte z solą i posiekane migdały oraz skórkę cytrynową. Gotować razem przez 30 minut. Następnie wywar odcedzić, dodać do niego pokrojoną w kostkę szynkę i obrane mięso z kurczaka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bułkę natrzeć czosnkiem, pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. Na koniec dodać łyżkę masła i smażyć do chwili wchłonięcia się tłuszczu.
Do każdej porcji zupy wrzucić grzanki, posypać płatkami migdałowymi.

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*