Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

7 niezwykłych ciekawostek o ANANASIE

7 niezwykłych ciekawostek o ANANASIE

Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

Czekoladowe muffinki z serkiem mascarpone

Czekoladowe muffinki z serkiem mascarpone

Propozycja na świąteczny stół: JAJKA FASZEROWANE

Propozycja na świąteczny stół: JAJKA FASZEROWANE

Ciasteczka karmelowe

Ciasteczka karmelowe

Makaron z indykiem i rodzynkami

Makaron z indykiem i rodzynkami

Sałatka z paluszkami krabowymi

Sałatka z paluszkami krabowymi

Lody z truskawkami w occie balsamicznym

Lody z truskawkami w occie balsamicznym

Targi WARSZAWSKI SMAK – WIOSNA już w tę niedzielę!

Targi WARSZAWSKI SMAK – WIOSNA już w tę niedzielę!

Babeczki ziemniaczane z tymiankiem

Babeczki ziemniaczane z tymiankiem

Delikatny krem z mango i awokado

Delikatny krem z mango i awokado

Idealna na kanapki – pasta z kaszy gryczanej

Idealna na kanapki – pasta z kaszy gryczanej

Cukinia faszerowana łososiem i figami

Cukinia faszerowana łososiem i figami

Stek w sosie grzybowym

Stek w sosie grzybowym

Zamiast chleba: chrupiąca focaccia

Zamiast chleba: chrupiąca focaccia

Pozwól sobie na słodkie szaleństwo: naleśniki po amerykańsku

Pozwól sobie na słodkie szaleństwo: naleśniki po amerykańsku

Zupa królewska

Taką zupę zwykło przyrządzać się na Mazowszu na specjalne okazje

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut + 1 godzina gotowania

liczba porcji: 6

składniki:
2 udka z kurczaka
300 g kości wołowych
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
3 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
kilka liści laurowych
2 łyżki migdałów
otrata skórka z jednej cytryny
2 łyżki tartej bułki
4 żółtka jaj ugotowanych na twardo
150 g chudej szynki
2 łyżki płatków migdałowych
4 kromki bułki
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz

przyrządzanie:

Umyte mięso zalać 1,5 l zimnej wody, dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Gotować godzinę na niewielkim ogniu.
Marchewkę i pietruszkę obrać, razem z selerem naciowym i porem drobno pokroić, a następnie dusić do miękkości na łyżce masła. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa dodać od odcedzonego wywaru. Wrzucić też bułkę tartą, żółtka roztarte z solą i posiekane migdały oraz skórkę cytrynową. Gotować razem przez 30 minut. Następnie wywar odcedzić, dodać do niego pokrojoną w kostkę szynkę i obrane mięso z kurczaka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bułkę natrzeć czosnkiem, pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. Na koniec dodać łyżkę masła i smażyć do chwili wchłonięcia się tłuszczu.
Do każdej porcji zupy wrzucić grzanki, posypać płatkami migdałowymi.

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*