Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Idealna przekąska: melon z szynką parmeńską

Idealna przekąska: melon z szynką parmeńską

Zapiekanka z pomidorami i mozarellą

Zapiekanka z pomidorami i mozarellą

Śniadaniowe jajko w koszulce

Śniadaniowe jajko w koszulce

Chrupiące sezamki

Chrupiące sezamki

Wege wrap z awokado

Wege wrap z awokado

Jabłko w szlafroku

Jabłko w szlafroku

Jak zrobić ekspresową kawę mrożona?

Jak zrobić ekspresową kawę mrożona?

Ziemniaczki pieczone z masłem, czosnkiem i cebulą

Ziemniaczki pieczone z masłem, czosnkiem i cebulą

Dietetyczna sałatka z awokado!

Dietetyczna sałatka z awokado!

Lodowy shake z leśnymi owocami

Lodowy shake z leśnymi owocami

Jak zrobić mrożoną herbatę z ulubionymi owocami?

Jak zrobić mrożoną herbatę z ulubionymi owocami?

Niedzielne pikniki w ISKRA Pole Mokotowskie

Niedzielne pikniki w ISKRA Pole Mokotowskie

Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami

Tagliatelle z łososiem i serem pleśniowym

Tagliatelle z łososiem i serem pleśniowym

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Lemoniada mocno cytrynowa

Lemoniada mocno cytrynowa

Zupa królewska

Taką zupę zwykło przyrządzać się na Mazowszu na specjalne okazje

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut + 1 godzina gotowania

liczba porcji: 6

składniki:
2 udka z kurczaka
300 g kości wołowych
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
3 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
kilka liści laurowych
2 łyżki migdałów
otrata skórka z jednej cytryny
2 łyżki tartej bułki
4 żółtka jaj ugotowanych na twardo
150 g chudej szynki
2 łyżki płatków migdałowych
4 kromki bułki
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz

przyrządzanie:

Umyte mięso zalać 1,5 l zimnej wody, dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Gotować godzinę na niewielkim ogniu.
Marchewkę i pietruszkę obrać, razem z selerem naciowym i porem drobno pokroić, a następnie dusić do miękkości na łyżce masła. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa dodać od odcedzonego wywaru. Wrzucić też bułkę tartą, żółtka roztarte z solą i posiekane migdały oraz skórkę cytrynową. Gotować razem przez 30 minut. Następnie wywar odcedzić, dodać do niego pokrojoną w kostkę szynkę i obrane mięso z kurczaka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bułkę natrzeć czosnkiem, pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. Na koniec dodać łyżkę masła i smażyć do chwili wchłonięcia się tłuszczu.
Do każdej porcji zupy wrzucić grzanki, posypać płatkami migdałowymi.

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*