- 30 dag mięsa z kością,
- 25 dag włoszczyzny,
- 2 – dag suszonych grzybów,
- 1 3/4 l wody,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki.
Grzyby umyć, zalać zimną wodą, namoczyć na 1 – 2 godz, gotować z pokrojoną cebulą pod przykryciem. Kości i mięso opłukać, zalać wodą, osolić, powoli gotować. Gdy mięso jest na pół miękkie, włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę i gotować do miękkości. Przecedzić wywar i połączyć z odcedzonym wywarem z grzybów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać siekaną zieloną pietruszkę. Podawać z pasztecikami, paluszkami kruchymi, ciastem lanym, kluseczkami francuskimi z grzybami, z uszkami z grzybów.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













