
Najsłynniejsza z węgierskich zup - niezwykle pożywna i aromatyczna
przepis z kuchni: węgierskiej
liczba porcji: 6
składniki: 
600 g wołowiny na gulasz
3 łyżki oleju
2 duże cebule
2 zółte papryki
2 pomidory
2 marchwie
2 pietruszki
1 mały seler
5 - 6 ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 suszona papryczka czereśniowa
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka suszonej szałwi
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
sól
przyrządzanie:
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie zdjąć z ognia i wrzucić mieloną paprykę. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę mięso i chwilę razem smażyć na niewielkim ogniu. Następnie wlać trochę wody, zmniejszyć ogień i dusić ok. 10 minut. Wrzucić pokrojoną w małe paski paprykę i obrane ze skórek, pozbawione gniazd nasiennych i posiekane pomidory, a także marchewkę, selera i pietruszkę pokrojone w kostkę. Wlać wino i jeszcze nieco wody, dodać kminek, pokruszoną suszoną paprykę, szałwię. Gotować ok. 15 minut, do chwili aż mięso i warzywa zmiękną. Następnie wlać tyle gorącej wody, aby uzyskać gęstą zupę, dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, a także sól i przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować do miękkości ziemniaków.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













