Zupa gulaszowa, z wołowiny według sprawdzonego przepisu z zeszytu babci. To zawsze się udaje i zawsze smakuje obłędnie!
składniki:
- 50 dag zadniej wołowiny,
- 2 cebule,
- 4 ziemniaki,
- 2 pomidory,
- litr bulionu,
- czerwona papryka,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- olej,
- pieprz,
- sól.
przyrządzanie:
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oleju, aż się lekko zeszkli. Mięso wołowe pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż, aż mięso będzie zarumienione. Oprósz papryką i zasmaż. Podlej mięso bulionem i gotuj na małym ogniu. Obierz ziemniaki i pokrój, podobnie paprykę. Pomidory pozbaw skórki i pokrój. Gdy wołowina będzie już miękka, dodaj do niej warzywa. Zupę gulaszową z ziemniakami gotuj jeszcze przez około 15-20 minut. Możesz ponownie doprawić ją do smaku.