Połączenie marchwii i pomarańczy kojarzy wam się jedynie z sokami? A co powiecie na gorącą rozgrzewającą zupę? Ten smak może was zaskoczyć! Oczywiście POZYTYWNIE!
składniki:
- 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w półtalarki
- 100 g masła
- 2 duże cebule, pokrojone w bardzo drobną kosteczkę
- 1 pomarańcza
- korzeń imbiru, o długości mniej więcej 4 cm, starty na tarce o drobnych oczkach
- 2 kostki bulionu drobiowego
- kilka kromek chleba zwykłego polskiego
- ½ pęczka kolendry, drobno posiekanej
- świeżo mielony pieprz
- świeżo mielona sól
- 2 szczypty kminku
- 150 ml śmietany 30%
- 5 łyżek oliwy z oliwek
przyrządzanie:
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 60 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy, wrzucamy do garnka, smażymy do zeszklenia. Marchew kroimy w półtalarki, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, razem z 2 szczyptami kminku.
Skórkę pomarańczy ocieramy za pomocą zestera lub ścieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy. Startą skórkę pomarańczy siekamy i dodajemy do garnka.
Z 2 kostek rosołowych robimy 2 litry bulionu, bulionem zalewamy marchew w garnku (jeśli chcesz, aby zupa była bardziej gęsta dodaj mniej bulionu). Gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera, zmniejszamy ogień. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy.
Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem