Delikatna zupa o smaku słodkawo-orzechowym to nasza propozycja na dzisiejszy obiad. Zachęcamy Was do spróbowania!

składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 3 pomidory obrane ze skórki
- 3 ząbki czosnku
- litr bulionu z warzyw
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- świeżo mielony pieprz
- sól
- śmietana 18%
- natka pietruszki
przyrządzanie:
- Ciecierzycę przepłukać i moczyć przez całą noc (można użyć gotowej do spożycia soczewicy w puszcze).
- Następnie ugotować, aż będzie miękka.
- Na patelni podsmażyć cebulę oraz czosnek. Dodać pomidory i dusić przez 4 minuty.
- Bulion podgrzać, dodać soczewicę i zawartość patelni. Całość gotować jeszcze przez kilka minut.
- Wszystko zmiksować blenderem i doprawić do smaku.
- Podawać ze śmietaną i świeżą pietruszką.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













