Łatwa i szybka w przygotowaniu zupa krem z kawałkami ugotowanego kurczaka. Pycha!
składniki:
- udka kurczaka – 500 g
- kapusta biała– 500 g
- ziemniaki – 200 g
- czosnek – 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka
- cebula – 1 szt.
- masło – 2 łyżki
- kmin rzymski mielony– 1 łyżeczka
- imbir mielony
- sól
- pieprz
- cukier
- oliwa z oliwek do smażenia
przyrządzanie:
Kapustę i ziemniaki drobno kroimy. Przesmażamy na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek, kminu i imbiru. Udka zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy około 1 godziny. Wyjmujemy mięso i obieramy z kości, rwiemy na małe kawałki.
Do wywaru po udkach, dodajemy przesmażone ziemniaki i kapustę, gotujemy do miękkości, około 35 minut. Na patelni smażymy posiekaną cebulę i czosnek z łyżeczką koncentratu pomidorowego. Dodajemy do ugotowanych warzyw. Wszystko razem miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdy zupa jest zbyt gęsta, podlewamy wodą, aby uzyskać zawiesistą i lekko kremową konsystencję.
Kawałki kurczaka dodajemy do zupy i wszystko razem zagotowujemy.