Pyszny krem z kukurydzy. W sezonie możesz przygotować go z kolby kukurydzy lub prościej - używając kukurydzy z puszki. Zobacz przepis krok po kroku.
składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 2 ziemniaki
- litr bulionu z warzyw
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- śmietana do zupy
- 2 łyżki masła
przyrządzanie:
- Na maśle podsmażam kukurydzę, dodaję wszystkie przyprawy, zalewam wrzącym bulionem.
- Gotuję około 15 minut.
- W tym czasie, w osobnym rondlu gotuję obrane ziemniaki.
- Po około 15 minutach łącze ugotowane ziemniaki z zupą, dodaję śmietanę i całość miksuje na krem.