Ta zupa zrobi prawdziwą furorę w Twojej rodzinie. Zniknie z talerzy błyskawicznie ponieważ : jest smaczna, jest kolorowa, sycąca i niebanalna. Jeśli chcesz się przekonać, zapraszamy do wykonania kremowej zupy z kukurydzy!
składniki:
- 4 kolby kukurydzy
- 2 ziemniaki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- oliwa z oliwek
- 3/4 litra bulionu warzywnego
- sól i czarny pieprz
przyrządzanie:
- Kolby kukurydzy pozbawić liści i przy pomocy ostrego noża oskrobać z ziaren. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na dnie garnka rozgrzać olej i dodać ziemniaki. Podsmażać przez 1 – 2 minuty, po tym czasie dodać kukurydzę oraz wszystkie przyprawy, zamieszać i dusić przez 3 minuty. Następnie wlać bulion i gotować pod przykryciem przez około 10 minut, czyli do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Na koniec zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
SPRAWDŹ PRZEPIS NA : NALEWKĘ Z DZIKIEJ RÓŻY
uwagi:
Jako dodatek użyj kilku krewetek - zupa zyska wtedy bardziej luksusowy charakter.