Pyszne połączenie słodkich batatów z mocnym aromatem bulionu. Koniecznie wypróbujcie zupy-krem ze słodkich ziemniaków!
składniki:
- 0,5 l bulionu z warzyw
- 0,5 kg batatów
- połowa cebuli
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- dwa ziemniaki
- sól
- pieprz
- śmietana do zupy
przyrządzanie:
Cebulę pokroić, dodać ząbek czosnku i całość podsmażyć na oliwie z oliwek.
Po kilku minutach dodać pokrojone bataty.
Całość smażyć przez około 5-7 minut.
W tym czasie, w osobnym rondlu podgrzać bulion i dodać do niego pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować przez około 5-7 minut.
Dodać gorący bulion do podsmażonych batatów i całość gotować przez kolejne 10 minut.
Gotowy bulion zblendować wraz z rozmarynem i przyprawami. Dodać śmietankę.