Zupa krem z ziemniaków i chrzanu, wedle babcinej receptury.

składniki:
5-6 średnich ziemniaków
1 litr bulionu drobiowego
1,5 łyżki tartego chrzanu
2 cebule
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki tartego imbiru
sól
pieprz
olej
przyrządzanie:
Ziemniaki pokroić w kosteczkę, a następnie wrzucić je do gotującego się bulionu. Cebulę posiekać w kosteczkę, a czosnek w plasterki. Smażyć na oleju, aż cebula się zeszkli i lekko zarumieni. Cebulę przełożyć do gotującego się bulionu z ziemniakami. Gotować, aż ziemniaki będą mięciutkie. Zupę zmiksować blenderem na aksamitny krem. Dodać chrzan, imbir oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Podawać np. z jajkiem gotowanym na twardo.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














