Zupa krem z ziemniaków i chrzanu, wedle babcinej receptury.
składniki:
5-6 średnich ziemniaków
1 litr bulionu drobiowego
1,5 łyżki tartego chrzanu
2 cebule
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki tartego imbiru
sól
pieprz
olej
przyrządzanie:
Ziemniaki pokroić w kosteczkę, a następnie wrzucić je do gotującego się bulionu. Cebulę posiekać w kosteczkę, a czosnek w plasterki. Smażyć na oleju, aż cebula się zeszkli i lekko zarumieni. Cebulę przełożyć do gotującego się bulionu z ziemniakami. Gotować, aż ziemniaki będą mięciutkie. Zupę zmiksować blenderem na aksamitny krem. Dodać chrzan, imbir oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Podawać np. z jajkiem gotowanym na twardo.