Nasz ulubiony hit tej jesieni. Delikatna zupa z marchewek z dodatkiem mleka kokosowego i wyrazistych przypraw.
składniki:
- 1litr bulionu z warzyw
- 2 marchewki
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kawałek pora
- Po 1/2 łyżeczce: kurkumy, przyprawy curry, estragonu suszonego, imbiru w proszki, soli, pieprzu
- masło
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
przyrządzanie:
- cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle.
- dodać pokrojony czosnek i pora.
- dodać marchewkę pokrojoną w cienkie plastry.
- Całość smażyć około 5-8 minut.
- Wlać gorący bulion i dodać przyprawy.
- Gotować kolejne 10 minut na małym ogniu.
- Wyłączyć gaz, powoli dodać mleko kokosowe.
- Całość zmiksować.