Nie tylko rozgrzewa, syci, ale i smakuje! Ta zupa da wam energię na cały dzień, zaspokoi głód i przeniesie do słonecznego Meksyku! Podawana z nachosami i mięsem mielonym. Chyba nie trzeba was dłużej zachęcać, by wypróbowac ten przepis, prawda?
składniki:
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 mała cebula pokrojona w piórka
- 1 kostka bulionu cielęcego
- 1 kostka bulionu wołowego
- 3-4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/3 papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę
- 1/3 papryki zielonej pokrojonej w drobną kostkę
- 1/3 papryki żółtej pokrojonej w drobną kostkę
- 1 papryczka jalapeno
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 400-500 gram mielonego mięsa wołowego
- ser zółty tarty typu cheddar
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
przyrządzanie:
Ziemniaki kroimy w kosteczkę mniej więcej wielkości 2×2 cm, cebulę w piórka.
Do garnka wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i nagrzewamy. Na oliwę wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę w piórkach.
Podsmażamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliło (może odrobinę sie jednak przypalić, ale tylko odrobinę… wtedy cebula nada zupie dodatkowego aromatu i posmaku). Podczas smażenia można dolewać odrobinę wody.
W miedzyczasie kroimy w kosteczkę paprykę.
Jak już cebula się mocno zeszkl, a ziemniaki się zrumienią dolewamy ok. 2l wrzącej wody i wrzucamy kostki rosołowe – oczywiście my zalecamy jednak przygotować bulion 🙂
Lekko podgotowujemy, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, kukurydzę, fasolę, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę jalapeno (pozbawioną nasionek). Solimy i pieprzymy do smaku. Uważajcie z solą. Kostki mają już w sobie dużo soli.
W trakcie gotowania podsmażamy na patelni mieso mielone z dodatkiem odbrobiny przypraw. Pamiejętajmy aby wcześniej na patelni przysmażyć wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy tak długo, aż cała woda odparuje z mięsa. Dodajemy przyprawy: paprykę, pieprz i orobinę soli.
Przyprawy kumin dobrze jest utrzeć w moździerzu.
Jak już lekko się zrumieni przerzucamy do gotującej się zupy i całość podgotowujemy przez mniej wiecej 30 minut. (do czasu, aż ziemniaki zmiękną)
Możemy jeszcze dodać na koniec łyżkę suszonej lub świeżej poszarkowanej kolendry.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem