Aromatyczna zupa cebulowa według francuskiej receptury to idealny pomysł na chłodne wieczory. Rozgrzewa, dodaje energii i jest bombą witaminową. Skusicie się?
składniki:
- ok. 0,5 kg cebuli
- ok. 500 ml bulionu
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- dwie łyżki masła
- tymianek
- żółty ser do posypania
- pieczywo do zrobienia grzanek
przyrządzanie:
- Obieramy cebulę i kroimy w kostkę.
- W garnku rozpuszczamy masło i dorzucamy cebulę.
- Smażymy ok. 30 minut.
- Dodajemy przyprawy i wlewamy wino. Delikatnie mieszamy i czekamy aż wino wyparuje.
- Dolewamy bulion i gotujemy przez około 20 minut.
- W międzyczasie kroimy pieczywo na małe kawałki i smarujemy oliwą – wkładamy do piekarnika i robimy grzanki.
- Ugotowaną zupę cebulową miksujemy blenderem. Przelewamy do misek. Dodajemy grzanki i posypujemy startym żółtym serem.