Masz dużą ilość niezużytego szpinaku w lodówce? Można w bardzo prosty sposób wykorzystać go do przygotowania pysznej zupy-kremu z dodatkiem korzenia pietruszki. Oto przepis krok po kroku. Zapamiętaj, bo ta zupa dostarcza mnóstwo witamin, a w dodatku opiera się na wartościowym wywarze z warzyw.
[caption id="attachment_214414" align="aligncenter" width="999"] Fresh green soup on wooden background overhead shoot.[/caption]składniki:
- 1,5 litra TEGO bulionu z warzyw
- 200 g szpinaku
- 2 małe korzenie z pietruszki
- garść posiekanej świeżej natki pietruszki
- ulubione przyprawy
- kleks śmietany
przyrządzanie:
- wywar przygotowujemy wg. TEGO przepisu.
- Do gorącego wywaru dodajemy pokrojony korzeń pietruszki i gotujemy, aż będzie miękki.
- świeży szpinak dodajemy do wywaru i gotujemy około minutę, tylko aby szpinak był miękki.
- ściągamy zupę z gazu, dodajemy garść posiekanej pietruszki i całość miksujemy na gładki krem.
- podajemy z kleksem śmietany do zupy.